Ári története

Szerző: Czira Anita Kategória:

Ári

Áron 2017.09.13.-án született Pécsett. Három naposan enyhe sárgasággal hazaengedték a kórházból. Három hét múlva sárgasága nem múlt, súlya nem nőtt, bár sokat evett, arcán furcsa kiütések jelentek meg, sokat sírt, nyugtalan volt, széklete sárga színű lett, refluxosan bukott.
A vérvétel magas bilirubin-szintet mutatott, az ultrahangon rendellenességet láttak a májában, az epehólyag alig látszódott. Előzetes diagnózis epeút-elzáródás volt.
Pár nap után Pestre küldtek a Bókay Gyermekklinikára. Hamar közölték a diagnózis: epeút-elzáródás, Áronnak rövid időn belül új májra lesz szüksége.
Hat hetesen Kasai-műtéten esett át, de az epefolyás nem indult meg.
Két és fél hónaposan megműtötték lágyéksérvvel.
Folyamatosan jártunk ellenőrzésre a Bókay Gyermekklinikára és sokszor kellett hosszabb-rövidebb időt bent töltenünk láz, hirtelen has körfogat növekedés, vizesedés miatt.

Ári műtét előtt

Vérképe folyamatosan romlott, mája inhomogén szerkezetű lett, teste vizesedett, májba vezető egyik véna szűkebb. Megnövekedett belső szervei miatt, vizesedés miatt fájdalmai voltak, nehezen tudott enni, aludni.
2018.03.07.-én repültünk Hamburgba.
Áron felkerült a transzplantációs listára. Elmondták a várakozási idő 4-6 hónap, de az túl hosszú idő neki, állapota továbbromlása esetén sürgősségi listára kerül. Elsősorban élődonoros műtétre készültünk szülői részről. Mindkettőnk vizsgálata párhuzamosan zajlott, sajnos minkettőnket kizártak. Apa nővérei már hónapokkal előbb felajánlották, szükség esetén lennének donorok. Így Őket is elkezdték vizsgálni. Az előzetes vizsgálatok alapján mindkét testvér megfelelőnek bizonyult. Döntésük alapján a fiatalabb nővér, Kriszti volt az első számú jelölt, így Ő utazott ki hozzánk. Vizsgálatai Hamburgban folytatódtak. Minden feltételnek megfelelt.

Ári és Kriszti

A vizsgálatokkal több hét eltelt, Áron állapota csak romlott. Már alig tudott enni, vénásan kapott vízhajtót, gyógyszereket, zsiradékot is, hogy a műtétre megerősítsék.
2018.04.27-én volt a transzplantáció. Kriszti műtéte 8 órás volt, Ároné 11 órás. Mindkét műtétet ugyanaz az orvos végezte. Éjfél előtt mehettünk be Áronhoz. Elmondták, hogy a műtétek terv szerint zajlottak, komplikáció nélkül. Másnap reggel a látvány magáért beszélt. Szeme még hetekig sárgás volt, de az arca nyugodtnak tűnt, kivilágosodott. A mája működik, vérképe javul. Harmadik napon megfelelőnek tartották állapotát egy záróműtéthez. Egy műtéttel sikerült összezárni a mellkasát. Nagyon jól viselte ezt is. Összesen 5 napot töltött az intenzíven.
A következő napok nehezek voltak számára. Bár összezárták, még a mája és a lépe nagy volt benne, nehéz volt a légzés, lázas is volt. Két hét múlva már a kiírt fájdalomcsillapító mennyiséget sem igényelte. Sajnos elkapott egyfajta fertőzést, ami miatt a következő heteket karanténban töltöttünk, de a mája jól működött, vérképe is kielégítő volt és szépen megerősödött.
Közben Kriszti is 5 napot volt kórházban. Még egy hetet a Ronald házban töltött, majd hazautazott apával együtt. Tizenkét hetet töltöttünk az UKE Klinikán, 2018.06.29.-én hazarepültünk.
Ellenőrzésre továbbra is a Bókay Klinikára járunk.
Szeptember 13-án ünnepeltük 2. szülinapját!

Kata, Ári Édesanyja

Áron és Kriszti
Kategória: Hírek